Bad Romance – Heather Demetrios

Mă simt plină de ură,

plină de ură pentru toți oamenii care abuzează fizic și psihic o persoană care nu are nicio șansă de a se apăra. Plină de ură că sunt oameni care își folosesc toată puterea și existența ca să domine, să defăimeze și să discrediteze pe cineva. Și urăsc cartea asta la fel de mult pe cât o iubesc.

Grace este un copil minunat. Îi place teatrul, învață bine, se străduiește din greu să atingă standardele impuse. Și totuși de fiecare dată când face o greșeală, repercusiunile i se întorc înzecit. Nu e vina ei că familia ei e făcută bucăți. Nu e vina ei că mama sa suferă de tulburări obsesiv compulsive, sau că tatăl ei vitreg e un maimuțoi care crede că e conducătorul lumii. Însă plătește cu vârf și îndesat pentru o mulțime de defecte închipuite.

Am tot încercat să găsesc o explicație potrivită, dar adevărul e că nu există. Trăim într-o lume aiurea în care se întâmplă lucruri rele, fără să fim vinovați cu adevărat de ele și suntem pedepsiți pentru că cineva trebuie să răspundă.

Bad Romance tratează un subiect cu care am avut neplăcerea de a mă întâlni de câteva ori, deși vârsta nu ai crede că mă recomandă tocmai pe mine: abuzul. Este un subiect delicat, învăluit în miresme, pe care nimeni nu vrea să îl atingă de teamă să nu îi răspândească parfumul. Închidem obloanele, stingem lumina și ne băgăm sub plapumă, dimineața trezindu-ne și luând totul de la capăt, sperând la o zi mai bună.

Și la fel ca Grace, există uneori nenorocul să cazi din lac în puț. Fiindcă îl vede pe Gavin ca fiind salvarea supremă, locușorul ei sigur, persoana în care își poate pune toată încrederea. Și nu are de unde să știe că se înșală, fiindcă e tânără și neexperimentată. Nu are cum să își dea seama de faptul că Gavin e un control freak, care ar vrea că ei doi să fie lipiți constant unul de celălalt. Însă Grace cea din prezent vede toate astea, și admite că a greșit.

Recunosc că la început am fost reticentă să văd cum cartea începe cu finalul. Nu, nu glumesc, chiar asta face. Și am zis că e aiurea, dar m-am înșelat. Fiindcă scriitura dură, realistă și sinceră a autoarei m-a atras în mrejele ei și am ajuns eu însămi obsedată de personaje și de povestea lor complicată. Voiam să aflu ce e necesar să faci ca să ajungi să cazi atât de tare. Și am înțeles, că uneori alegerile pe care ai vrea să le faci cu capul sunt aproape imposibil de pus în practică, fiindcă inima îți spune total altceva și te poate convinge de contrariu într-o secundă.

Îmi place că e genul de carte care îți arată că iubirea te salvează. Însă nu iubirea în sensul clasic, nu privitul la stele sau promisiunile eterne. Loialitatea, susținerea și respectul – prietenia adevărată. Oamenii aceia care te scot din flăcări, atunci când tu nu îți dai seama că arzi. Prietenele cele mai bune ale lui Grace sunt parcă împachetate în zahăr. Atât de diferite din orice punct de vedere, și totuși atât de plăcute și de oneste. Nu crează drame idioate, nu încearcă să o oblige pe Grace să facă o alegere. Ele pur și simplu o îndrumă spre reabilitare.

Mi-a plăcut cum autoarea s-a jucat cu sentimentele mele; mă simțeam ca într-un carusel. De fiecare dată când personajul principal mușca dintr-o bucățică de libertate, apărea o altă situație care o punea la încercare. Și stăteam și mă gândeam oare ce reacție aș fi avut în situația dată? Aș fi plâns? M-aș fi conformat? Aș fi reacționat fără să gândesc? Și mi-am dat seama că tot ce pot simți a fost neputință. Nu aș fi făcut nimic. Nu aș fi avut destul curaj. Și m-am bucurat când am început să înțeleg si să evoluez odată cu Grace. Pentru că simt că am mai crescut un pic citind cartea asta. Am învățat ceva din ea, fiindcă eu am devenit ea pentru câteva momente și am înțeles-o.

Trebuie să vă avertizez că e foarte important să știți că s-ar putea să fiți șocați, triști sau dezamăgiți de cartea asta. Simt că e de datoria mea să vă spun că nu e pentru toată lumea. Că o să vă înfuriați și o să vă întrebați de multe ori „de ce?”. Cum poate fi atât de greu să lași o persoană care îți încalcă intimitatea și care face constant exces de zel? Cum poate fi atât de greu să îți faci bagajul și să fugi? Ei bine, este. Fiindcă vrei să fii sigur că ai încercat orice înainte să pleci, că tot ce a stat în puterile tale ai făcut și pentru că mai presus de orice, iubești acea persoană și ai dat totul pentru ea.

Însă un lucru e sigur nu e o carte de ratat, i-am dat 5 steluțe pe Goodreads și mulțumesc din suflet editurii Herg Benet care mi-a trimis cartea pentru recenzie. Până acum, deși am citit doar două cărți de la ei, mi-au plăcut la nebunie și mă declar sută la sută mulțumită.

Vă pup și vă îmbrățișez cu drag. A.

4 gânduri despre „Bad Romance – Heather Demetrios

  1. Subscriu la tot ce ai spus! O carte pe care ajungi să o iubești și să o urăști în același timp. Încă îmi doresc ca acel moment al lui Gavin, după ce s-a despărțit de Summer, să fi avut o altă finalitate. Poate așa, Grace nu ar mai fi trecut prin toate astea, deși situația a ajutat-o să se cunoască mai bine și să-și traseze limitele într-o astfel de legătură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s