Tu – Caroline Kepnes

Cine nu iubește un personaj realizat că la carte, în cel mai adevărat sens al cuvântului?

Obsedat,
nemilos,
răbdător
și foarte perspicace.

Dacă nu v-am trezit interesul, nu știu ce e greșit cu voi.

Joe e inteligent. Un psihopat inteligent. Un psihopat inteligent și înspăimântător care se îmbolnăvește de dragoste. Librar de meserie, o cunoaște pe simpatica Beck, care răsare într-o zi la ușa librăriei sale și îl ia ca o furtună pe sus, cu atitudinea ei efervescentă și zâmbetul simpatic. Beck e deșteaptă, și frumoasă, și miroase bine. Beck e vie. Iar lui Joe îi place asta. Îi place că se comportă degajat în fața lui, că nu are o atitudine de newyorkeză fițoasă și că păstrează o aură de mister care îl înnebunește.

Joe decide aproape instantaneu că o vrea pe Beck doar pentru el. Beck e potrivită. Dar în același timp știe că nu poate să se comporte ca un oarecare. Fetelor nu le place când ești prea disponibil. Flirtul lor nevinovat se transformă într-un obsesie de mare anvergură, fiindcă Beck e specială. El simte asta și dă startul unui joc bolnăvicios în care prădătorul nu are nici scrupule, nici teamă, ci doar un scop de îndeplinit.

Joe vrea să o descopere pe Beck cum nimeni n-a făcut-o vreodată. De aceea o pune sub lupă, urmând să descopere că Beck încă e ținută în frâu de un fost iubit enervant și idiot care minte că citește și bea doar chestii organice fiindcă e prea fricos să nu moară de la ce bagă în gură. Și de prietena ei bogată și tâmpită, Peach, care nu vrea ca Beck să aibă de-a face cu sărăntoci care nu s-au apucat nici măcar de colegiu, cum e el.

Și Joe înțelege toate astea, de asta e atât de răbdător cu ea. De asta o iartă de fiecare dată când anulează întâlnirile cu el, ca să meargă în oraș cu fetele. De asta e mereu acolo la momentul potrivit. Fiindcă el îi cunoaște, oricum, orice pas. Am fost plăcut impresionată de cât de bine îi sunt calculate mișcările. De cât de departe e dispus să ajungă pentru împlinirea sa spirituală. Beck este răspunsul la tot și pentru a pune mâna pe ea, niciun preț nu e prea mare.

Un thriller care îți aduce fiori pe șira spinării și te lasă fără grai. Am fost extaziată și înspăimântată și am citit ultimele capitole tremurând. Romanul lui Kepnes nu m-a lăsat cu niciun semn de întrebare, a fost scris exact așa cum probabil a fost și gândit: la rece. Nu există nici măcar o frază care să te facă să gândești “poate nu e așa de rău, poate că intențiile lui au fost curate.” Joe nu e un personaj normal, dar este cu siguranță un personaj real.

Recunosc, lectura a mers un pic mai greoi decât ce citesc de obicei, fiindcă suntem plasați în mintea lui Joe și mintea lui Joe e complicată ca naiba. Dar ca întreg mi s-a părut, deși ieșită din comun, foarte naturală. Vocea lui te face să înțelegi, dar te face și să îți fie frică. Nici nu mi-aș fi putut imagina un deznodământ mai potrivit decât cel pe care l-a avut și i-am dat 5 steluțe pe Goodreads, pentru că le merită din plin.

5 gânduri despre „Tu – Caroline Kepnes

  1. Am fiori pe sira spinarii doar citind recenzia ta. M-a dus cu gandul la „Colectionarul” – o alta carte foarte reusita care surprinde procesul prin care ia nastere o personalitate psihotica de criminal in serie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s