Pe insulă – Tracey Garvis Graves

Dacă mă urmăriți pe Instagram probabil e a treia oară când auziți că am luat cartea din greșeală, fiindcă m-am păcălit singură. Eram ferm convinsă că am comandat În patru secunde ai pierdut totul de K.A. Tucker, și când a ajuns pachetul m-am trezit cu o surpriză. Nu fusesem dezamăgită, pentru că tot plănuiam să o achiziționez la un moment dat, iar în lipsă de alte opțiuni m-am delectat cu ea.

Când iubitul ei de care a stat alături timp de 8 ani, refuză să își ia angajamentul la care ea se așteaptă de prea multă vreme Anna Emerson simte că e nevoie să ia o pauză. Ajunsă la vârsta de 30 de ani, fără soț, deși și-ar fi dorit enorm, fără un copil, așa cum ar fi sperat și fără să știe ce dorește să facă mai departe cu viața ei, decide să ia un job de vară care o va duce pe o insulă tropicală, departe de toată agitația și îi va da timp de gândire.

T.J. nu mai știe de mult ce înseamnă normalitatea. Cancerul care l-a răpus i-a luat cei mai frumoși ani din viață și l-a făcut să nu se mai gândească la viitor. Însă după ce tratamentele își fac efectul dorit, iar T.J. supraviețuiește încercărilor la care este supus, mama lui îi propune o revenire în forță: o excursie care să îl revitalizeze și șansa să își reia viața de acolo de unde a rămas.

Însă nici Anna și nici T.J. nu iau în calcul posibilitatea unui dezastru. Avionul cu care trebuiau să ajungă se prăbușește în mare după ce căpitanul suferă un atac de cord, lăsându-i pe amândoi vătămați și la mâna sorții. Nu am mai citit niciodată o carte despre naufragiați, deși sunt familiară cu conceptul, și am fost trecută prin tot felul de stări pe parcursul lecturii. Mi-au plăcut la nebunie momentele tensionate create de autoare, însă modul în care a fost scrisă mi-a dat ceva bătăi de cap.

În prima jumătate a cărții, după ce reușesc să dea de un petic de pământ, ne sunt prezentate evenimentele petrecute pe insulă, cât de acerbă este cursa pentru supraviețuire și am rămas plăcut surprinsă să descopăr doi oameni pregătiți să nu se dea bătuți, pregătiți să evolueze, chiar dacă sunt extrem de limitați din punct de vedere material. M-am cutremurat de-a binelea văzând chinul prin care au trecut Anna și T.J., din cauza malnutriției și al deshidratării. Lucruri ca acestea te fac să îți dai seama cât de privilegiat ești prin simplul fapt că ai acces la apă potabilă.

Vânătoarea și forțele incontrolabile ale naturii sunt nimicuri în comparație cu teama de a-și pierde speranța, fiindcă mai bine decât oricine, ei știu că odată cu ea și ei vor fi pierduți. Astfel, T.J. și Anna iau în sfârșit în calcul posibilitatea că s-ar putea să nu mai fie salvați niciodată și încep încet, încet să se împace cu ideea.

Efectele dramatice pe care insula le are asupra personajelor este transpusă și în cealaltă jumătate a cărții, care personal mi s-a părut că a început însă să scârțâie, și interesul meu a început să scadă. S-ar putea să fi fost eu de vină fiindcă am avut alte așteptări, până la urmă asta e o carte de dragoste. Mi-ar fi plăcut să fie totuși ceva mai aprins la mijloc, față de clasicul cerc vicios al despărțirii și al împăcării.

Am terminat cartea în aproximativ 4 ore în pofida numărului mare de pagini, fiindcă stilul este lejer și ușor de digerat. Dacă aveți chef de un strop mai mare de dramatism în viața voastră cartea asta vi se va plia exact pe cerință.

Eu i-am oferit 3,5 steluțe pe Goodreads și sunt curioasă dacă și voi ați citit-o și ce credeți despre ea?

 

Cartea este disponibilă la Editura Epica.

12049717_1103118296366755_2579881654278699129_n

 

 

2 gânduri despre „Pe insulă – Tracey Garvis Graves

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s