Dumplin’ – Julie Murphy

Știu mai bine decât aș fi vrut ce înseamnă să fii o Dumplin‘. Am început să mă simt ca una în clasa a unsprezecea când am dat uitării mersul la sală și dietele imposibile cu care nu mă puteam acomoda, fiindcă în mintea mea eram inaceptabilă din perspectiva societații. Spre binele meu am înțeles că o viață sănatoasă nu implică doar măsura S la haine. Nu cred că am găsit nicio carte cu care să mă identific mai bine din acest punct de vedere cum am pățit-o cu Dumplin’.

Toată lumea are defectul acela care nu ne lasă în unele zile să ieșim din casă, care ne face să spargem o grămadă de bani pe tratamente de înfrumusețare și de care dacă am putea să scăpăm, ne-am da pentru asta primul născut. Exagerez puțin, dar înțelegeți cu siguranță la ce mă refer. Poate sunt sprâncenele pe care care le-ai pensat prea tare în generală fiindcă era cool și acum nu mai cresc oricâte uleiuri cu proprietăți miraculoase ți-ai pune pe față, poate sunt urmele de acnee fiindcă pubertatea nu știe să ierte, în cele mai multe cazuri, din păcate, sunt șoldurile care te opresc să îți porți blugii preferați și cartofii de la McDonald’s după care suspini în continuu.

Am fost învățați de-a lungul vremii de media, de prietenii părinților, de oricine nu are nicio legătură cu noi, că țelul către perfecțiunea fizică ar trebui să fie cel mai important în viață, într-o societate modernă, mai ales pentru o fată de 16 ani, cum este și Willowdean. Dar lucru care îi șochează pe cei mai mulți este că există și oameni, care chiar dacă sunt departe de ideal, se simt extraordinar de bine în pielea lor și nu au nevoie să fie retușați, să li se spună ce să îmbrace și cum să se poarte, fiindcă își cunosc prea bine atuurile și știu cum să și le pună în valoare. Cum este, din nou, cazul lui Will. Personal, am devorat cartea asta din scoarță în scoarță și nu am găsit nici măcar un lucru care să nu mi se pară veridic sau aplicabil. 

Will e plinuță. Și știe asta. Nu e nevoie ca mama ei, fostă regină a frumuseții să îi spună direct, pentru că emisiunile despre transformări miraculoase și mâncarea sănatoasă nu lipsesc din rutina lor. Are un loc de muncă decent și își vede de școală, alături de prietena ei cea mai bună Ellen de care nu se desparte niciodată. Mai bagă câte un snikers pe ascuns și nu îi e teamă să le întoarcă vorbele răutacioșilor de la școală sau să îi apere pe cei batjocoriți. De ce ar avea nevoie să schimbe ceva ce se pliază exact pe nevoile sale? 

Lucrurile încep să devină șubrede când începe o idilă greu de crezut cu domnul „fund de piersică” sau mai simplu Bo. Fiindcă Bo e atletic și merge la singura școală particulară din oraș, și ea este destul de sigură că nu s-ar uita niciodată la ea cu seriozitate. Cât de mult se poate însela un om! Will devine conștientă de cât de diferite sunt lumile lor și pentru prima dată în viață să teme să meargă mai departe. 

Cartea este un întreg carusel de emoții, și sunt atât de multe lucruri de spus despre ea că nu m-aș mai opri până mâine dimineață. Defectele, sub orice formă a lor, apar la toată lumea, fie că e vorba de încăpățânare sau o dantură proastă. Și este grozav să vezi cum, deși toată lumea face un mare tam-tam din ele, sunt de fapt nimicuri pe care n-ar trebui să ne irosim atenția în viață. 

Cred cu tărie că nu veți găsi o carte mai potrivită pentru adolescenți, care tratează un subiect atât de delicat pentru ei, cu atâta tenacitate, amuzament și realism. Mi-aș fi dorit să îmi spună cineva mult mai înainte că sunt exact cum trebuie și că nu e nevoie să schimb nimic la mine pentru a fi fericită. Ma bucur că la fel ca Will am înțeles asta pe cont propriu, puțin mai târziu, dar zic eu, suficient de devreme. 

Coperta e absolut perfectă, iar eu i-am dat cărții 4,5 steluțe. Vreau să le mulțumesc de asemenea celor de la editura Epica, nu numai pentru că au tradus o asemenea minunăție, dar și pentru că mi-au oferit-o pentru recenzie. 

Vă pup și abia aștept să văd ce gânduri aveți despre ea. 😘

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s