Everything everything – Nicola Yoon

Cartea asta nu mi-a greşit cu nimic, practic nici nu avea cum, în aceeaşi măsură nici nu m-a impresionat peste normă.

Toate discuțiile din jurul ei nu mi-au alimentat dorința de a o citi, dar fiindcă o aveam acasă şi am prins câteva ore libere am vrut să împărtăsesc şi cu voi opinia mea onestă despre ea.

Maddy e o tipă super drăguță şi am ştiut că o să îmi placă de ea încă din primele pagini. Nu e ceva foarte întâlnit să dai peste un personaj care pare că îți înțelege obsesia pentru cărți şi mi-a intrat direct la suflet. Povestea ei este pe cât de tristă pe atât de puțin credibilă, însă trebuie să recunosc că mare parte din acțiune a salvat cartea de la dezastru.

Lucrurile sunt destul de simple și se desfășoară într-o monotonie constantă pentru ea: stă toată ziua acasă, nu cunoaște prea multă lume personal și citește foarte, foarte mult. Apreciez enorm, oricum, dăruirea sa și maturitatea cu care își tratează diagnosticul. Înțelege că în situația în care e, să o ia razna, ca și majoritatea adolescenților, nu e o opțiune viabilă.

Dar ce fel de viață este aceea pe care nu o trăiești cu adevărat?

Când Oliver se mută alături este de-a dreptul imposibil să nu ne gândim că o scânteie se va aprinde între ei doi. Mi-e teribil de drag de Olly, de modul drăguț și „sexy” în care se prezintă și de faptul că înțelege și nu pune la îndoială situația delicată în care se află Madeline.

Maddy observă şi înțelege că nici viața pe care o duce vecinul ei nu este roz, întrucât tatăl lui este alcoolic, iar mama sa prea speriată ca să facă ceva. Certurile sunt la ordinea zilei în familia lui, iar singurul mod în care el evadează par să fie conversațiile de pe mail pe care le are cu ea. 

Nu credeam că o să îmi placă atât de mult capitolele scurte şi modul ordonat în care se sare de la una la alta. Am adorat în aceeaşi măsură şi desenele amuzante ale lui Maddy despre anumite situații în care se regăseşte cu Olly. Întâlnirile pe ascuns, relativ ascuns, pentru că asistenta ei ştie totul, m-au emoționat tare mult şi m-au umplut de speranță. Oliver este un adevărat gentleman deşi nu recunoaşte, pentru că respectul lui, față de Maddy şi de boala ei, pare magie curată. 

A fost cam dusă la extrem ideea conform căreia dragostea vindecă totul şi deşi i-am înțeles motivele lui Maddy, pentru că nu s-a mai îndrăgostit niciodată, asta nu înseamnă că sunt şi de acord cu ele. Pare o fată deşteaptă şi cu simț practic, genul de persoană cu care aş vrea să leg o prietenie, de aceea nu am înțeles răzvrătirea ei aşa de rapidă. Mi s-a părut că el nu o influențează cu nimic, toate alegerile i-au aparținut. 

Am fost plimbată într-un carusel, pentru că unele scene îmi plăceau la nebunie, altele mi-au părut de-a dreptul puerile. 

Pentru cei care au citit cartea, ştiu că punctul culminant n-a fost chiar atât de culminant, şi mi s-a parut de-a dreptul sec, trântit cu scopul să impresioneze, dar nu suficient de credibil şi de „prelucrat”. Mă opresc aici ca să nu vă umplu de spoilere. 

Simplitatea poveştii şi stilul de scris al autoarei m-au făcut să o ador. Drama prefăcută şi imposibilitatea unor scene din final, mai puțin. Toate ca toate, a fost o carte foarte drăguță, mi-a dat o stare de bine şi m-a ținut în priză. Se citeşte repede şi o să vă placă cu siguranță, dacă nu sunteți foarte pretențioşi cu romanele YA. 

Eu i-am dat 4.5 steluțe pe Goodreads, deşi dacă mă gândesc mai bine poate i-aş fi dat doar 4 🕊🕊🕊🕊

Să aveți o zi superbă! 

 

2 gânduri despre „Everything everything – Nicola Yoon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s