Urgia şi zorile – Renee Ahdieh

Încerc din răsputeri să mă abțin să nu urlu. Chiar încerc dar… aaaaa!!! Ce am făcut?!

Okay. Okay.

Okay.

Cartea asta… A FOST TARE.

Încerc de o jumătate de oră şi să mă stăpânesc şi să respir normal pentru că am fost efectiv într-o plimbare cu bilet doar dus până pe culmile cele mai îndepărtate ale extazului. Era atât de mult suspans şi mai erau atât de multe lucruri de aflat şi atât de puține pagini!

Plâng un pic în sinea mea pentru că eram sigură că o să îmi placă şi o să am de aşteptat ceva vreme ca să aflu finalul (duologiei). Dar nu-i nimic. Promit ca o să am răbdare şi o să iau volumul al doilea de cum apare în librării, la fel cum am procedat şi cu acesta.

Recunosc, pe la orele amiezii când am pus mâna pe ea am fost un pic reticentă. Poate a fost de vină faptul că nu m-am concentrat 100% în primele pagini şi eram sigură că o să îmi caut o zi în care o să am mai multă răbdare. Ha, ha, jokes on me. Cartea m-a prins în vrăjile-i fermecate şi m-a ţinut  atât de strâns, că atunci când mi-am dat seama, cerul se întunecase şi toată lumea la mine în casă dormea de ceva timp. Nu m-am oprit nici când trecusem de miezul nopţii pentru că, ei bine, eu nu desluşisem misterul din miezul poveştii.

Avem relatarea clasică a celor 1001 şi una de nopți, transpusă într-o abordare inovativă şi provocatoare.

„Revărsarea zorilor nu avea deloc să le surâdă.”

,,O sută de vieți în schimbul celei pe care ai curmat‑o. O viață luată la fiecare ivire a zorilor. De vei da greș, fie și o singură dată, îți voi răpi tot ce‑ți dorești. Îți voi răpi și orașul.
Și voi curma alte mii și mii de vieți.”

Khalid este califul Khorasan care la doar 18 ani îşi conduce regatul sub însemnul terorii. În fiecare seară el curmă viața unei mirese de-ale sale cu o fâşie de mătase, fără ca nimeni să îi cunoască cu adevărat motivele şi fără ca cineva să pună, pe faţă, întrebări. Când prietena ei cea mai bună ajunge să îi cadă victimă acestui monstru înspăimântător Şeherezada se oferă să îi devină soţie şi să îl facă să plătească pentru toate crimele sângeroase pe care le lasă în urmă şi toată durerea pe care a pricinuit-o familiilor acestora.

„Voi apuca să văd cum soarele apune şi mâine. Nu am voie să fac greşeli. Jur că voi apuca să văd cât mai multe apusuri de soare.
Şi te voi ucide.
Cu mâinile mele.”

Şazi nu seamănă câtuşi de puţin cu ceea ce califul a mai întâlnit până acum. E mândră, orgolioasă, deschisă la minte, sprintenă şi deşi el îşi imaginează că poate s-o citească ca pe o carte deschisă, se înşală amarnic. S-a oferit de bună voie să îi devină soţie, ceea ce ştiu amândoi că e sinucidere curată. Lucrul care, cred eu, îl intrigă pe calif şi îl face să îşi dorească o explicaţie. Prin talentele sale oratorice, Şazi îl convinge pe Khalid, fără să implore sau să se înjosească în faţa lui, să îi mai ofere un răsărit de soare. Iar el acceptă. 

Cred că acesta fost momentul în care am uitat complet de mine şi am vrut să descopăr tot mai mult DE CE. De ce o lasă Khalid pe Şazi să trăiască? Şi am înţeles citind mai departe, că nimic nu este ceea ce pare. Că trebuie să laşi presupunerile deoparte şi să ţii pasul cu acţiunea ce se fluidizează într-un ritm alert. Că sunt forţe din exterior ce împiedică armonia în regatul Khorasan. Că sufletele tinere nu pot sta mult timp departe, însetate de iubire.

Şazi şi Khalid, sunt suflete pereche, ce îşi găsesc alinarea unul în celălalt. Dar Şazi se luptă cu dorinţa de răzbunare şi sentimentele care o sfârşesc, iar Khalid se luptă cu un secret blestemat şi dorinţa de a spune tot adevărul. Deşi cei doi nu o văd, sunt imaginea în oglindă a celuilalt.

„- Îmi pare nespus de rău că te-am rănit, îi spuse Şeherezada, cu ochi strălucitori.
Khalid îşi strecură mâna pe sub părul ei, poposind pe ceafă şi îşi rezemă bărbia de creştetul ei.
  – Şi mie, joonam, îi răspunse el, în şoaptă. Tare, tare rău.”

Nu există cuvinte ca să vă spun cât de mult o ador. Mi-a depăşit aşteptările cu un milion la sută. Lumea magică creionată de Renee Ahdieh, personajele secundare piperate, situaţiile limită, acţiunea, suspansul şi relaţia bine structurată dintre cei doi protagonişti sunt elementele care fac cu siguranţă această carte să fie o operă de artă.

„- Califul din Khorasan se plimbă singur prin grădini când nici nu s-a crăpat bine de ziuă, îi răspunde Despina, zâmbind. Şi se întoarce cu un singur trandafir, continuă ea, arătându-i floarea de pe taburet. Cred că motivul se înţelege de la sine.” 

Pare că fiecare dialog a fost gândit şi scris cu naturaleţe, iar limbajul personajelor e formidabil şi perspicace. Fiecare rând îşi atinge scopul. Unele sensibilizează cititorul altele îi fac inima să îi sară din piept (ca şi mie de altfel). Cel mai mult am apreciat armonia dintre elementele poveştii de dragoste cu cea ale problemelor din exterior.

Pentru că nu este vorba numai despre dragoste aici. Ci şi despre lupta pentru putere şi curajul de a-ţi înfrunta destinul.

Şi lui Nikki i-a plăcut 🙂

Urgia şi zorile merită fără doar şi poate nota cinci din cinci, pentru că anul ăsta este cartea care mi-a plăcut cel mai mult! V-o recomand din toată inima şi vă aştept cu drag impresiile.

20160713_142333

Kisses, xo

PS: iubesc trailerul ăsta!

 

6 gânduri despre „Urgia şi zorile – Renee Ahdieh

  1. Cum am început să citesc recenzia ta am fost toată piele de gaină… parcă retrăiam momentul în care am terminat cartea! Mi-a placut la fel de mult ca și ție și astept cu nerabdare volumul următor 😀

  2. Haha, se vede că ești super entuziasmată de cartea asta! Sinceră să fiu, de când a apărut, nu mi-a trezit niciun interes (nu știu exact de ce), în ciuda faptului că îmi plac cărțile de la Epica. Totuși, poate o să-i dau o șansă, mai ales că ai făcut o recenzie așa frumoasă și gif-urile alea sunt așa serfhdsd.

    Mulțumim pentru recenzie și spor la citit! >:D< (Te aștept cu mare drag și pe blogul meu: https://thoughts-about-books.blogspot.ro/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s