Ascultă-ţi inima – Sarah Dessen

 

Processed with VSCO

Îmi vine destul de greu să fac recenzia acestei cărţi, pentru că e o lucrare destul de complicată. Pe de-o parte mi-a înşelat aşteptările, pe cealaltă mi le-a depăşit complet. Mă aşteptam la o poveste tumultoasă de dragoste cu năbădăi şi multă dramă în stilul Gossip Girl. Apoi am primit un fel de palmă peste faţă care mi-a spus să nu mai judec după aparenţe.

20160713_142333

Annabel Greene este târâtă prin noroi de fosta ei cea mai bună prietenă. Sophie nu ratează nicio ocazie de a îi spune franc ceea ce crede despre ea, fără să ştie că la mijloc nu este altceva decât o neînţelegere. Tipic unei adolescente răsfăţate, Sophie nu încearcă să înţeleagă situaţia şi crează vâlvă doar pentru a se pune pe sine într-o lumină bună.

Annabel trăieşte într-o casă de sticlă la propriu, în sensul că toată lumea din afară poate vedea ce se întâmplă acolo, dar nimeni nu înţelege cu exactitate. Acest lucru rezonează perfect cu starea psihică a protagonistei, care nu reuşeşte să îşi exteriorizeze nicicum sentimentele. Lumea habar n-are că sora ei mijlocie suferă de anorexie, sau că mama lor a trecut printr-o depresie severă din cauza morţii bunicii lor. Familia ei nu înţelege ce presiuni sunt puse asupra ei la şcoală sau cât de greu se descurcă cu toate evenimentele acestea.

Şi atunci îl cunoaştem pe Owen Armstrong – băiatul singuratic, tăcut, dar suprinzător de iute la mânie, cu gusturi foarte ciudate în muzică.

20160715_233210

Primele lor întâlniri au loc pe zidul de la şcoală unde Annabel îşi ia prânzul în fiecare zi, departe de ochii iscoditori ai colegilor săi. Owen se mulţumeşte să stea şi să asculte muzică, fără să scoată un cuvânt faţă de nimeni. Momentul în care îşi vorbesc pentru prima dată, chiar dacă e o conjunctură puţin penibilă pentru ea, mi se pare foarte drăguţ pentru că o ajută şi o duce acasă.

Owen este o fire foarte interesantă în sensul că nu îi plac exprimările vagi şi vrea ca lumea să fie directă şi sinceră faţă de el.

IMG_20160727_163152

Este incredibil modul în care cei doi interacţionează şi Owen o face pe Annabel să se destăinuie încetul cu încetul. De asemenea nu ratează nicio ocazie ca să îi arate importanţa muzicii în viaţa fiecăruia dintre noi.

20160720_142933

Annabel ne prezintă cu exactitate şi într-un ritm destul de lent viaţa familiei sale şi evenimentele care au adus-o în ipostaza de a fi judecată chiar şi numai pentru că merge pe holul şcolii. Sau cel puţin asta crede ea. Adevărul este că de cele mai multe ori nu îşi dă seama că totul este doar în capul ei.

Romantismul nu este atât de pronunţat, de fapt, e aproape inexistent şi, cum am mai precizat, descrierile sunt lungi şi acţiunea decurge lin, pentru că se insistă mult pe trăirile protagonistei. Relaţia dintre cei doi te ţine oricum pe culmile răbdării pentru că nu ştii niciodată la ce să te aştepţi de la două firi imprevizibile.

20160720_143636

Per total Ascultă-ţi inima este o călătorie amuzantă, pe alocuri un pic dureroasă despre regăsire şi acceptare de sine. Dacă vreţi ceva care să vă înveţe câteva lucruri şi despre prietenie aceasta este cartea potrivită pentru voi. Am citit-o un pic mai greu decât obişnuiesc, pentru că anumite situaţii trebuie procesate.

 

Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 preset20160725_032312

Cartea are 400 de pagini şi vreau să adaug că editura Epica a făcut o treabă grozavă cu coperta. N-a fost păstrată cea originală (care nu e aşa aspectuoasă), iar aceasta îi dă un aer mai jucăuş.

thumbs up

Raitingul meu deste de 4/5

ok

Kisses, xo

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s